facebook twitter

Muzeum Historyczne m. Tarnobrzega organizuje I Dzikowski Festiwal Nalewek. Odbędzie się on 15 czerwca b.r. w Zamku Dzikowskim od godz. 13.00. Honorowy patronat nad imprezą objął Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku. Hasłem przewodnim tegorocznej imprezy jest owoc derenia – rośliny przeżywającej ostatnio swój renesans zainteresowania. Festiwal nawiązuje do tradycji właścicieli Dzikowa, hr. Tarnowskich, którzy w słynnej „Wytwórni Wódek i Likierów” produkowali cenione w Polsce i Europie wódki i nalewki.

Do udziału w festiwalu serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców Tarnobrzega i okolic, a w szczególności wytwórców – hobbystów wszelkiego rodzaju nalewek. Mogą oni prezentować swoje wyroby i wziąć udział w festiwalowym konkursie. Oceniające walory nalewek jury, w którym zasiądzie wybitne grono znawców przedmiotu, ogłosi zwycięzców tegorocznej edycji festiwalu.

W programie imprezy znajdą się też wykłady wybitnych specjalistów z Wrocławia: prof. Alicji Kucharskiej pt. „Dereń – smaczne i zdrowe owoce dla każdego”, prof. Tomasza Nowaka „Nalewki moje hobby” i dra Narcyza Pióreckiego z Arboretum w Bolestraszycach – „Dereń jadalny”.
Wykład wygłosi także Waldemar Sulisz, prezes Stowarzyszenia Kresowa Akademia Smaku, zwanego Ojcem Chrzestnym Polskich Nalewek: „Krótka historia polskich nalewek” plus konwersatorium „Nalewki – praktyczne podstawy wytwarzania” z pokazem wyrobu nalewki Wisielec.

W trakcie imprezy będzie też można nabyć różne produkty z derenia i innych owoców, jak również „Zasmakować będzie można grillowanej dziczyzny” na pokazie grillowania dziczyzny marynowanej w dereniówce w wykonaniu Stanisława Stelmacha, właściciela Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Muzeum na tę okazję przygotowało także wystawę prezentującą funkcjonowanie „Fabryki Wódek i Likierów” w Dzikowie.
Serdecznie więc zapraszamy do Dzikowa.

Regulamin festiwalu

Karta zgłoszenia