
Muzeum Historyczne m. Tarnobrzega organizuje kolejny, II Dzikowski Festiwal Nalewek. Otwarcie festiwalu odbędzie się 14 czerwca b.r. o godz. 12.00 w parku przy Zamku Dzikowskim.
Współorganizatorami tegorocznego festiwalu są: Hotel i Restauracja Atena z Mielca oraz Hotel i Restauracja Kameleon z Tarnobrzegu. Festiwal nawiązuje do tradycji właścicieli Dzikowa, hr. Tarnowskich, którzy w słynnej „Wytwórni Wódek i Likierów” produkowali cenione w Polsce i Europie wódki i nalewki.
Do udziału w festiwalu serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych a w szczególności wytwórców – hobbystów wszelkiego rodzaju nalewek. Mogą oni prezentować swoje wyroby i wziąć udział w festiwalowych konkursach. Oceniające walory nalewek jury, w którym zasiądzie wybitne grono znawców przedmiotu, ogłosi zwycięzców tegorocznej edycji festiwalu.
W programie imprezy znajdą się także wykłady, pokazy oręża polskiej szlachty i wiele innych atrakcji a na dziedzińcu zamkowym kucharze Hotelu Atena z Mielca wspólnie z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej przygotują dla Państwa wielki kocioł Polewki Dworskiej z Zacierkami. W trakcie imprezy będzie też można nabyć różne produkty z derenia i innych owoców.
PROGRAM FESTIWALU
12.00 – Otwarcie festiwalu, degustacja nalewek i potraw regionalnych
15.00 – Gotowanie polewki dworskiej z zacierkami
16.00 – Panel naukowo-dyskusyjny (Sala Wielka)
18.00 – Ogłoszenie zwycięzców konkursu i zakończenie festiwalu
Wszelkie szczegółowe informacje dotyczące konkursów zamieszczone są w regulaminie festiwalu.
Serdecznie więc zapraszamy do Dzikowa.
Pliki do pobrania:
Regulamin festiwalu
Karta zgłoszeniowa
Patronat Honorowy Festiwalu
Marszałek Województwa Podkarpackiego
Władysław Ortyl